Tema i min blogg

16. desember 2006

Kjenner alle til opprinnelsen av ordet FITTE?

Om ikke så er det jo fint å kjenne til det. I boken "Venus, norske kvinner sett nedenifra" av Frida sammelignet man kvinnens kjønn med botanikken og ga de ulike kategorier etter blomster, venusblomst, orkide, nyutspringet rose osv. Likevel er "folkeordet", fitte.

Forfatterne av boken, deriblandt min gode venn Frida Kahlisto, ønsket at boken skulle hete Norske fitter, men fikk ikke lov da bokhandlerene sa at de ikke ville ta inn boken.

Ordet fitte stammer fra gammelnorsk og betyr; «eng ved vann» eller «våt eng». Pikk stammer fra ordene «pigg» eller «stake». Opprinnelsen til ordene er ikke skittent, stygt eller skambelagt. Det er mennesker som har forsøplet disse ordene. Og jeg synes det er på høy tid at kvinne tar "fitte ordet" tilbake.

”Fitte” er nå et skjellsord. "Din fordømte fitte". Kvinners kjønn er forbundet med skam. Blir det bedre av at vi bruker ord som skamben og skamlepper? Er det ikke nok skam i mennesker seksualitet? Hvorfor har vi denne triste innstillingen til noe av det vakreste som finnes, kvinners underliv.

I den indiske kulturen kalles kvinnens underliv for Yoni. Yoni betyr moderskjød, kilde, og utspring. Yoni er et ord som ikke er negativt ladet slik som det norske uttrykket ”fitte” som blir brukt som skjellsord. Begrepet Yoni er et symbol på den guddommelige kvinnelige energien, Shakti. Kvinnens kjønnsdeler betraktes som en gudinnes hellige symboler. Yoni har også en dypere mening i den indiske kulturen. Alt springer ut fra den, moder jord, generasjoner, man tilber Yoni for fruktbarhet og skapelse. I den hinduistiske kulturen er Yoni noe man ikke bruker som skjellsord, slik som vi gjør i Norge. Yoni er midtpunktet. Ingen Yoni, ingen liv.

Ingen kommentarer: