Tema i min blogg

24. mai 2010

Linderud Gods 1807


I helga var jeg på LAIV: Linderud Gods 1807. Jeg skal ikke skrive noen lang utgreining, da dette var en laiv som foregikk over to dager, med pause om natten, men ta for meg høydepunktene :)

Vi var på det faktiske Linderud Gods i Oslo og laiven skulle foregå i 1807, da vi var i union med Danmark og det var Napoleonskrig. Mathisen-familien skulle holde gebursdagsfest for gamleherren og samlet familie og venner på godset. Flere av rollene var faktiske historiske personer; som Tina Collet, Nicolay Wergeland, flere av medlemmene av Mathisen-familien og Prins Chrisian August!

Min rolle var Tilde Annesdatter, eldstemann på et kjøkken bestående i hovedsak av mine småsøken: Tvillingbroren min Tor (Geir), Petrine, Sandra, Karine og Lilja. Barna er flotte nok, men med en litt brokete bakgrunn: Vår mor, Anne Bue, har vært tjener i huset helt til hun ble elskerinnen til husets herre Haagen Mathisen og nå regnes mer som en del av herskapet. Vi er alle husherrens barn. Dette vet jeg, og min bror mistenker det, men fortrenger det, men de "små" vet det ikke (håper jeg), og jeg vil ikke at de skal vite det heller.

Jeg spilte veldig på å beskytte mine søsken mot umoralen i huset, noe som viste seg å være svært vanskelig. Ikke ville jeg at de skulle bli smittet av mors herskapsnykker heller, noe som gikk delvis bra. Jeg ville over alt holde familien samlet, noe som feilet stort da "pappa" avslørte sannheten og ville dra med oss alle til "kontinentet". Ikke snakk om at jeg skulle reise noen sted med en horebukk til far som aldri hadde gjort noe for oss og en hore til mor!

Jeg har også en ektemann som er forsvunnet på sjøen og en liten datter. Siden vår far aldri har anerkjent oss, får vi heller ikke noen støtte økonomisk annet enn lønnen, og siden det er krig og dårlige tider, og min mann ikke bringer hjem noen inntekt, er min datter og jeg stadig sulten og dårlig kledd. Siden jeg visste at kjøkkenet kom til å kreve både min tid og min oppmerksomhet, valgte jeg å ikke spille på det at jeg ville vite hva som skjedde med min mann, med lot familiens tilstand farge mine holdninger ovenfor mennesker i huset.

Grunnen til at jeg var på LAIVen var nemlig at jeg for en tid siden ble hanka inn som kokk for å "hjelpe" Geir. Vi har planlagt mye og godt sammen for å fordele retter og arbeid. Mesteparten av tiden gikk altså med til å forberede, organisere, tilberede, servere og rydde opp etter to treretters middager, en lunsj og en frokostbuffet, i tillegg til å holde en liten tjenerstab i ørene.

Tusen i tiende takk til Rebekka, Karin, Monica og Eli for uvurderlig innsats både rent praktisk og i spill, slik at vi fikk til denne fantastiske familien, med alle de forskjelllige personlighetene som aldri ga et kjedelig øyeblikk :)

Takk også for at dere holdt ut med Tildes hjertesak: være deres storesøster/mamma, med all den kontrollen, reprimaden, formaning og mas som fulgte med, og med Kristines stålkontrollbehov som førte til det samme :) Dere gjorde helgen min overlevelig!

Takk også til Jeanita, Therese og Torunn for den uformelle stemningen mellom "halvsøskene" (også før dere fikk vite det)

Selvfølgelig også Tusen tusen takk til ine og Chandra for et morsomt konsept, fantastiske rolleidéer og muligheten til å spille på et slik nydelig sted!


Tildes magiske øyeblikk:
  • Fontenevannet til engelskmannen
  • Den store melkejakten (Fru Monsen spurte 9 ganger og fikk meg til å tape veddemålet)
  • Da Tilde drakk cider og rapa som en mann under hovedretten søndag
  • Bordkortflytting med Marie og Mathilde :)
  • Da jeg skremte den danske greven med lokkene mine
  • Da jeg tok mamma på fersken i å fortelle Sandra hvor mye vi barna hadde ødelagt livet hennes
  • Påfølgende forbød jeg henne på kjøkkenet og kastet henne brølende ut i påhør av gamlefruen.
  • Og det er aller første gang jeg har forlatt en laiv før kutt! Takk til Anne Marie for horekommentaren som gjorde at jeg bare måtte slå tilbake

2 kommentarer:

Heresetai sa...

Det ble en flott laiv! Alle tjenerne var bare søte, snille og morsomme og lille Sofie syntes det var kjempekoselig å finne ut at faktisk alle tjenerne (ikke bare Lilja) var hennes søsken. Hipp hurra for familieøkning ;D

Heresetai sa...

Hilsen Therese :P