Tema i min blogg

6. august 2008

Poppeloppetur til Europakonferansen

Nå har jeg fått alle bildene og litt tid til å fordøye opplevelsene, så det er på tide å fortelle dere om turen vår til Uppsala og Europakonferansen.

Europakonferansen var hovedgrunnen til at vi satte oss i minibussen til Ingrid og Monica 06.45 søndag 27.august. 17 timer etterpå var vi i värkmestergatan, der vi hadde leid en leilighet vi skulle okkupere en ukes tid.Etter at eieren omstendelig hadde forklart Monica hva "sophus" og "tvättstuga" er, dro de sin vei og vi hadde stedet for oss selv. Slitne som vi var, ble det rett i seng.

Mandag: Da vi våkna, gikk vi aller først til Ica for å kjøpe frokost. (Etter at Monica hadde klart å tette doen. Takk til personalet som lot oss låne deres do!) Der oppdaga jeg den første tingen som skulle prege uken: Päron dryck! På denne flotte blodtypedietten jeg går på, er det nemlig ikke lov til å drikke eple, appelsin og andre ting jeg er glad i, så pære er et utmerket alternativ. Jeg har hamstra med meg :)Etter frokost kjørte vi en liten tur til Gränby Center, og etterpå ble jeg skysset til Livets ord, hvor jeg traf...Elin! Så kjekt å se henne igjen! Vi gikk på Helping Hand, menighetens egen bruktbutikk, og jeg fant garnhjørnet :) og verdens beste sko: tresko. Etter en stund kom Ingrid og Monica og tok meg med hjem igjen.

På kvelden holdt Mattew Barnett en flott preken rundt "sangen om ditt liv"

Her kommer en annen underbar ting med denne uken. Livets ord har tecktolkning av alle sine møter! Jeg fikk snakke med en av de hyggelige og utrolig dyktige tolkene, og jeg fikk sitte på andre rekke bak noen veldig trivelige døve og se møtet tolket! Jeg ble overrasket over hvor likt svensk og norsk tegnspråk er, jeg forstod utrolig mye. Og i et lokale der lydnivået ofte kan bli høyt (spesielt når predikanten er god:) var det faktiskt hjelpsomt av og til. Det var også artig å se at de ordene jeg ikke forsto på svensk, fikk jeg hjelp på tegnspråk:)

Tirsdag: Shoppedag. Vi starta på Gränby Center, der vi kjøpte noen "nødvendigheter" (du vet, klær og sånn:) Det ble kun en kort tur der, for vi hadde nemlig en avtale for å flytte bagasjen til Monica inn i huset hun skal bo i i år, mens hun går på Livets Ord Bibelskole. Etterpå dro vi inn til Uppsala sentrum og spiste en nydelig lunsj på en koselig liten kafè. Det var veldig artig å oppdage at hele Uppsala visste om konferansen og var så positivt innstilt til alle menneskene som raste inn i byen. Etterpå ble det nok litt shopping, ja. Vi fant en stoffbutikk med Rea, der de solgte stoff til kilopris!På kvelden preket Phil Pringle om å gi rom for Gud i livet.

Onsdag: Badedag. Vi dro til Fyrishov for en opplevelse jeg bare kan beskrive som barnslig tilfredstillende: Äventyrbad! Stømmer, vannsklier, krokodiller, fontener og sol! 3 timer i bløtt og så dro vi til Java, en liten kinesisk restaurant, der jeg selvfølgelig spiste sushi. Man blir rimelig slapp av bading og sushi, så etterpå ble det god siesta på sofaen.På Livets Ord var det Israeldag og Hans Weibrocht preket om små mennesker som gjør store ting gjennom Jesus.

Torsdag: shoppingdag 2. Vi dro til Uppsala sentrum for å shoppe mer. Det var mye Rea, og vi kom hjem med klær og enda flere par sko. Skopunkten er et fantastisk fenomen. Man kan si at skohyllene i gangen var rimelig fulle, med tre jenter med sko til enhver anledning og antrekk. Vi fant også garnhimmelen: Yll og Tyll!

Det var John Beveres tur i dag. Han holdt en engasjert preken om "Gud spesialbygde hus". Det var litt vanskelig å forstå det han sa, ikke pga. språket, men pga. det veldig tunge budskapet, men jeg gikk til rådgivningsteltet dagen etter og fikk snakke med den hyggelige norske pastoren Remy, og da ble alt litt klarere. Gud virker i min vilje:)

Fredag: Jentene dro til badeland med søskenbarnet sitt, men jeg trengte en dag på sofaen. Det var innmari godt å slappe av litt; shopping, sterke møter og jentefjas tar knekken på den sterkeste og jeg ville være klar for resten av dagen.
Etterpå kjørte vi ut av byen og inn i skauen for å besøke Elin og Finn Jørgen! Kjempekoslig leilighet, med strikkekorg ved sofaen :) vi fikk servert en herlig "køttfärssoppa" og hadde det riktig moro på en veldig ergonomisk korrekt lekeplass.

Kong Hee talte på kveldsmøtet, om misjonering og det å være en tjener. Fantastisk sterkt budskap, men bedre skulle det bli
Joakim Lundquist aka. Jokke entret scenen for å holde nattmøte for ungdommen. Han leder Ny Generasjon i Sverige og fortalte oss noen gripende historier om ting som skjer i de svenske skolene. Han rørte virkelig ved meg da han sa at "Vi er kallad at høja den goripande volymen".

Lørdag: Turen går mot slutten, og dette var "sistelitendagen". Vi dro til Gränby Center igjen og handla på Granitt, så dro vi til IKEA, det var ikke så ulikt den norske, men prisene er jo lavere;)

Selveste Ulf Ekman entrer scenen for å holde sin preken på kveldsmøte og holdt en sjelerystende tale om selveste Den Hellige Ånd. Halleluja.

Søndag: Vi bestemte oss for å utsette utreisen til etter søndagsmøtet og det var bra. Robert Ekh holdt en rørende sterk preken om Bibelens syn på sex. Jeg tror alle i den salen vokste litt ekstra den dagen. Etterpå fikk vi feire nattverd sammen. En herlig avslutning på en enda herligere tur. Så vendte vi snuten på bussen hjem (trodde vi) og kjørte av gårde. Etter en liten stund skjønte vi at vi kjørte feil vei, og måtte snu. 16 timer etterpå, klokka 0530, landet vi i Molde igjen. Og alle var enige om at det hadde vært en flott tur.

Jeg må vel ta med noen interne "haiglaigts": Det har vært så utrolig herlig å være på ordentlig jentetur, med rotete bil, sko overalt, bab i ansiktet, poppeloppe, og ikke minst en umasse potosesjons! Tusen takk for turen, jenter!Monica lærte et morsomt ord i bilen på vei ned: Hink, som betyr bøtte. pinkhink ble en del av det litt barnslige vokabularet vårt den uken.

Da vi fikat i Karlstad på vei inn i Sverige, lærte Monica enda et morsomt ord: Bajamaja.Det er det svenske ordet for sånn festivaldo. Det ble ekstra morsomt da hun klarte å tette doen mandagsmorgen...og jeg klarte å fikse det på 2 sekunder etter at hun hadde strevd i timevis med det.

Det synes å være en bra uke for Monica og ord. Siden hun ikke er så altfor stiv i svensk (forløpig) var det rasende festlig å høre henne fortelle den fortvilende historien om da hun skulle betale med kort og mannen bak disken spurte om hun skulle ha "poppeloppe". "I skjøntikje kaan mænte i, poppeloppe?!?!?". Da jeg forsiktig ymtet frampå om at "er du sikker på han ikke sa "på beloppet?" kunne du bokstavelig talt se lysene gå på!
__________________________________________________________________
Tid for Viktige mennesker og det sier vel seg selv hvem det handler om denne uken: Ingrid og MonicaJeg traff Ingrid da jeg begynte å gå på Sion som 16-åring. Ingrid er to år yngre enn meg, men det har jeg aldri virkelig tenkt over. Ingrid er selvstendig og moden og veldig veldig klok. Det er kjekt å alltid kunne snakke med henne om de dype tingene, hun har et herlig positivt og vist syn på det meste. Vi hadde ikke så altfor mye kontakt før sommeren 2006. Etter det har vi utnyttet enhver anledning til å treffes. Jeg er blitt fast kunde i butikken hun jobber i og etter denne turen blir det vel enda mer, selv om vi bor i forskjellig by.

Monica ble liksom litt med på lasset i fjor sommer da jeg hang med Ingrid, og nå har jeg adoptert henne som min egen lille søster. Hun er nok en smule mer uorganisert enn sin store søster ("oisann"!) men bare rett igjennom herlig. Det er umulig å ikke bli glad i disse jentene.

Ingrid og Monica, dere er like viktige for meg som en stekt kylling. Takk for poppeloppetur! *smask*

2 kommentarer:

Elin Maria sa...

En herlig skildring fra turen, hvor du har fått meg til å stor-le nok en gang. Det er du flink til. ; ) Tusen takk for besøket!! : ) : )

Anonym sa...

Åååå. ELSK!